De mens bouwt in de loop van zijn leven relaties op en verbindt zich met allerlei mensen in groepen ofwel systemen. De eerste groep waar we in terecht komen is het gezin waarin we opgroeien, systemisch noemen we dit: “het gezin van herkomst”. Later vormen we ook een groep vrienden, ons eigen gezin en krijgen we een groep collega’s of sluiten we ons aan bij een vereniging of sportclub. In al deze groepen heersen allerlei patronen en dynamieken die nodig zijn om de groep te laten functioneren.
3 basisprincipes systemisch werken
- Binding. Iedereen heeft recht op een plek in het systeem
- Volgorde. Alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar
- Geven en nemen. Geven en nemen dienen evenredig in balans te zijn
De rode draad in het familiesysteem vormt de binding met het systeem van herkomst. De binding is de band met de ouders, grootouders en nog veel verder terug. Als door welke omstandigheden dan ook 1 van de basisprincipes binnen het familiesysteem of in de context van werk verstoord raakt, ontstaan er dynamieken. Vanuit deze dynamieken wordt een nieuw evenwicht binnen het systeem nagestreefd waardoor de huidige situatie blijft bestaan.
Balans in gezin of op het werk
Doordat de leden van een systeem een gezamenlijk doel nastreven, zijn zij afhankelijk van elkaar. Op het moment dat er een verandering plaatsvindt binnen het systeem, zullen alle leden van het systeem meebewegen. Het systeem raakt na een verandering namelijk in onbalans en de leden zullen (on)bewust weer op zoek gaan naar een nieuwe balans. Om een nieuwe balans te vinden kan een systemische opstelling helpend en verduidelijkend zijn en kunnen er stappen worden gemaakt die voor meerdere leden uit het systeem helpend zijn. Zowel zakelijk als privé.
Dynamieken
De rode draad in het familiesysteem vormt de binding met het systeem van herkomst. De binding is de band met de ouders, grootouders en nog veel verder terug. Als door welke omstandigheden dan ook 1 van de basisprincipes binnen het familiesysteem of in de context van werk verstoord raakt, ontstaan er dynamieken. Vanuit deze dynamieken wordt een nieuw evenwicht binnen het systeem nagestreefd waardoor de huidige situatie blijft bestaan.
Voorbeelden van dynamieken zijn
- Iets voor een ander dragen binnen het systeem
- Iemand volgen die binnen het systeem is buitengesloten of niet erkend
- Iemand gaat van zijn plaats
- Iemand identificeert zich met een ideaal, iemand of een concept
Vanuit deze dynamieken ontstaan symptomen waarmee we in het dagelijkse leven worden geconfronteerd.
Symptomen
Voorbeelden van symptomen:
- Angstig zijn
- Gebrek aan ondernemerschap
- Doelen niet halen
- Niet weten wat je wilt
- Onzekerheid
- Niet productief zijn
- Onduidelijke lichamelijke klachten
- Onrust
- Extreem verantwoordelijkheidsgevoel
Deze symptomen kom je misschien wel dagelijks tegen in verschillende contexten als relatie, sport, werk, vrienden, gezin, etc. Vanuit de symptomen komen met behulp van een opstelling de onderliggende dynamieken aan het licht. Door het beeld dat een opstelling zichtbaar maakt en de energetische werking binnen dat veld kan het systeem ontspannen. Komt het systeem weer in overeenstemming met de basisprincipes (wetten) dan gaat de energie weer stromen en kan men de gewenste verandering doorvoeren.
Als organisatie zorg je voor de juiste mensen, de juiste competenties en het juiste strategische beleid. Maar daarmee is niet verzekerd dat alles op rolletjes loopt. En het is al helemaal moeilijk om daar je vinger op te leggen. Je kunt natuurlijk proberen om feiten te verzamelen of vragenlijsten en tevredenheidsenquetes te laten invullen. En, dat werkt misschien best. Een tijdje…. En dan lijkt het alsof het weer van voren af aan begint.
De deskundige organisatieopstellers van HeRoUm bespreken tijdens het intakegesprek de vraag van jouw organisatie. Vervolgens plannen we een organisatieopstelling met de betrokken teams / medewerkers. De organisatieopstelling heeft als doel inzicht te krijgen in de dynamiek van de organisatie. Het gaat verder dan het operationeel niveau en laat onbewuste relaties en patronen zien die het optimaal functioneren van de organisatie of delen van de organisatie in de weg kunnen staan.
- Mist er een goede samenwerking in de organisatie en is er onvoldoende vertrouwen?
- Worden de afgesproken resultaten niet gehaald?
- Is er veel personeelsverloop?
- Staat de organisatie voor een moeilijke keuze of beslissing in de bedrijfsvoering?
Ontdek hoe je in korte tijd inzicht krijgt in de onbewuste organisatieprocessen, die een belangrijke rol spelen in het functioneren van de organisatie. Door onbewuste invloeden en knelpunten bloot te leggen, wordt het gemakkelijk om die te vertalen naar de juiste stappen voor verandering.
Verandering die zorgt voor balans en de effectiviteit vergroot van de organisatie, een afdeling of een team.
Wanneer inzetten?
Organisatieopstellingen zijn toepasbaar binnen verschillende lagen in de organisatie. Het kan binnen afdelingen, tussen afdelingen of tussen verschillende managementlagen. Het maakt niet uit binnen welke laag de opstelling wordt uitgevoerd. Het doel is dat zichtbaar wordt waar de spanningen en verstoorde houdingen vandaan komen.
Resultaat
Door de opstelling zal er inzicht ontstaan in de onbewuste dynamiek van de organisatie en is er helderheid over wat er nodig is om zowel de organisatie als de medewerkers goed te laten functioneren.